Pekkaset puoliksi

Suomalaisen yhteiskunnan ja yritysten kilpailukyky ei enää riitä kilpailemaan muun Euroopan kanssa. Vakituisissa töissä olevilla henkilöillä on noin 40 palkallista lomapäivää vuodessa. Loma on aina kiva juttu, mutta suomalaisen tuotteen ostavaa ulkomaista asiakasta se ei voisi vähempää kiinnostaa.

Lyhyt työaika valitettavasti siirtyy automaattisesti suomalaisen työn ja tuotteiden hintoihin tavalla tai toisella. Yritykset kompensoivat lisäkustannuksen vähentämällä työvoimaansa irtisanomisilla, jolloin hintakilpailukyky paranee, mutta ihmiset joutuvat työttömiksi. Toinen tapa olisi työskennellä jokunen päivä vuodessa enemmän töissä samalla palkalla, jolloin suomalainen tuote taas pystyisi kilpailemaan hinnalla.

Vuonna 1984 käyttöön otetut ns Pekkaspäivät eli työajan lyhennykset pitää puolittaa. Palkkatulo ja kulutusvoima pysyvät samana, mutta sekä teollisuuteen että julkiselle sektorille syntyy yli 2%:n tuottavuushyppy, jolla on suuri kansantaloudellinen merkitys. Tuottoa syntyy vain työtä tekemällä, ei lomailemalla.

Ajatuksesta ei varmasti monikaan palkansaaja pidä, mutta vaihtoehdot ovat vähissä. Liian moni suomalainen elää jo siinä todellisuudessa, jossa tulevaisuudessa on vain työttömyys, koska yrityksillä ei kerta kaikkiaan ole varaa pitää ihmisiä töissä nykyisillä työehdoilla.

Jukka Vuorinen, kesk, Savitaipale
 

JUKKAVUORINEN
Keskusta Savitaipale

DI, Toimitusjohtaja.
Savitaipaleen kunnanhallituksen puheenjohtaja
Etelä-Karjalan Sosiaali- ja Terveyspiirin Eksoten hallituksen jäsen
Pidetään koko Suomi elämiskelpoisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu